Kyrkskeppen i Persnäs kyrka

57.067284
16.931108

Persnäs kyrka har två kyrkskepp. Det äldre är skänkt av Andreas Nilsson 1877 som tack för en lycklig hemkomst från Amerika. Andreas Nilsson var född 1849 och seglade till sjöss i sin ungdom. Troligen emigrerade han till Amerika. Efter sin hemkomst till Öland byggde han skeppsmodellen, som han kallade Gambata. Enligt traditionen hade han seglat i en norsk bark med samma namn. Sannolikt är det den tremastade barken Gambetta som Nilsson varit mönstrad på, vilken byggdes om till skonertskepp och sedan förliste 1897. Modellen har dock inga likheter med Gambetta. Modellen har på babords sida texten "skängt af A N S" och på styrbords sida "År 1877". 

Den andra skeppsmodellen byggdes och donerades 1977 av en f d sjöman. Skeppet bär namnet Passat och föreställer en fyrmastad bark. Verklighetens Passat finns upplagd i Travemünde sedan 1957. Modellen är dock inte byggd efter ritning av detta skepp.

Mer om kyrkskeppet i Persnäs kyrka kan du läsa i boken "Kyrkskeppen berättar - om sjöfart och historia på Öland" av Anders Nilson (1980) varifrån ovannämnda uppgifter har hämtats.

 

 

 

45 platser i närheten

Visa färdväg till Kyrkskeppen i Persnäs kyrka

Tillgänglighet

Lättillgängligt
Tillgängligt
Svårtillgängligt

Går att ta sig fram till besöksmålet med bil.

Kategorier

Kyrkskepp

Dela Kyrkskeppen i Persnäs kyrka

Sidan uppdaterad 2017-11-12


Allt på Öland 2018. Byggd av Tegelwebb.se. Serverleverantör Mebo